Verschillende soorten rouwvervoer
Na een overlijden wordt de overledene, tijdens de uitvaart, vervoerd naar zijn of haar laatste rustplaats. Het vervoer naar de begraafplaats of het crematorium is niet aan regels gebonden. De wet op de lijkbezorging geeft aan dat, na vaststelling van een natuurlijke dood door een arts, het lichaam vervoerd mag worden. In dit artikel bespreken we de mogelijke soorten rouwvervoer.
Welke soorten rouwvervoer bestaan er?
Een traditionele vorm van het vervoeren van de overledene, is met een rouwauto met chauffeur. Wanneer de overledene zelf niets specifieks heeft vastgelegd over de uitvaart, bent u als nabestaanden vrij in het vormgeven van de uitvaart. Een persoonlijke manier van afscheid nemen verzorgt u door gebruik te maken van bijzonder rouwvervoer. Zo kunt u kiezen uit de volgende opties:
- De rouwauto: Rouwauto’s zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren. Van zwart en wit tot zilvergrijs. De meest gebruikte merken zijn de Cadillac, Mercedes en de Lincoln. Ook bestaat de mogelijkheid een duurzame Tesla rouwauto in te zetten. Naast klassieke modellen rouwwagens, bestaan er ook speciale omgebouwde oldtimers en Hummers, waar zelfs acht nabestaanden in plaats kunnen nemen. Overigens ziet u aan de rouwauto vlaggen, of er een overledene in de auto aanwezig is. Zijn de vlaggen voorzien van een afschermkapje? Dan is er geen overledene aan boord.
- Privé auto: Een aparte auto huren voor het rouwtransport is niet persé noodzakelijk. U mag ook met uw eigen auto, of bus, de overledene vervoeren.
- De uitvaartbus: Met de uitvaartbus legt u, samen met de overledene, de laatste reis af naar de eindbestemming. De kist gaat mee in de bus en in de bus is plaats voor 15 tot 17 nabestaanden. U bepaalt vooraf zelf de route die wordt afgelegd.
- De rouwboot: Voor begraafplaatsen of crematoria die per boot bereikbaar zijn, kunt u gebruikmaken van een special rouwboot. Net als met de rouwbus, reizen de nabestaande mee naar de laatste rustplaats.
- De loopkoets: Met een loopkoets trekken de nabestaanden de kist naar de plaats van bestemming. Het is ook mogelijk een loopkoets te huren met dragers, zodat de nabestaanden achter de loopkoets aan wandelen.
- De rouwkoets: Een stijlvolle manier van afscheid nemen doet u met een rouwkoets voortgetrokken door paarden. De paarden kunnen, indien gewenst, zwarte pluimen dragen en een zwart kleed. Er zijn koetsen waar nabestaanden in meerijden en koetsen waar enkel de kist in wordt gereden.
- De rouwfiets: Er zijn verschillende modellen rouwfietsen beschikbaar voor een milieuvriendelijke uitvaart. Zo kunt u kiezen uit een speciaal ingerichte bakfiets, maar ook een fiets met aanhanger behoort tot de mogelijkheden. Met een rouwfiets, kunnen de nabestaanden hun eigen fietsroute bepalen.
- De rouwmotor: Een rouwmotor is voorzien van een speciale zijspan waar de overledene op wordt vervoerd. De motor kan met, of zonder, chauffeur worden gehuurd.
De kosten voor rouwvervoer zijn van een aantal factoren afhankelijk. Huurt u ook volgwagens met chauffeurs, dan worden de kosten uiteraard hoger. Een rouwfiets, met een volgstoet van fietsers, is aanzienlijk goedkoper, dan een rouwkoets met gehuurde volgwagens. Wilt u meer informatie over de uiteenlopende mogelijkheden van rouwvervoer? Neemt u dan contact op met een uitvaartondernemer uit uw buurt. U vindt een geschikte uitvaartondernemer via de listings op deze website.