Crematie en crematorium

Een crematie is een manier van omgaan met het dode lichaam, ook wel lijkbezorging genoemd. Bij zowel begraven als cremeren staat het afscheid centraal. De voorbereiding van de uitvaart en de plechtigheden zijn niet anders omdat voor een crematie wordt gekozen.

In plaats van begraven wordt het dode lichaam verbrandt en wat rest is as. As van de overledene kan u als u dat wenst zelfs thuis bewaren. Zo heeft u de overledene dichtbij u. Centraal bij zowel begraven als cremeren staat het afscheid van een overledene.

Rouwplechtigheden: verschillen bij crematie?

De rouwplechtigheid bij een crematie kan bestaan uit een kerkdienst of uitvaartdienst voorafgaand hieraan of uit een andere afscheidsceremonie. De te regelen zaken voor een crematie en de voorbereiding zijn vergelijkbaar met die van een begrafenis. Daarom worden begrafenis en crematie op onze site begrafenis-uitvaart soms door elkaar gebruikt. Zie ook de uitvaartdag.

Crematorium

De crematie vindt plaats in een crematorium. Meestal zal hier ook de uitvaartplechtigheid plaatsvinden. In plaats van een gewone kist kan ook een speciale crematiekist worden gebruikt of een ligplank met het lichaam in een lijkwade. Tegenwoordig kunnen de nabestaanden als zij dat wensen aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven.

Crematiekist

Een crematiekist is een speciaal ontworpen kist voor de crematie. Het is een binnenkist gemaakt voor een zo volledig mogelijke verbranding. Een crematiekist wordt veelal gelijmd en met nietjes verstevigd in plaats van met schroeven bij een grafkist.De as van de overledene zal hierdoor zo zuiver mogelijk zijn. U kunt er eventueel voor kiezen om alleen de crematiekist te gebruiken.

Crematie met lijkwade en ligplank

De crematie mag ook plaatsvinden met het dode lichaam geplaatst op een ligplank gewikkeld in een lijkwade. Dit is een speciale doek. Verbranding op een ligplank in een lijkwade kennen we vooral van de Indiase cultuur. Het lichaam van de overledene op de ligplank wordt meestal op een baar geplaatst. Deze draagbaar kan overigens ook worden gebruikt om bijvoorbeeld het lichaam te verrijden van een rouwauto naar een aula van het crematorium.
De invoer van een overledene in de verbrandingsoven kan, net als het laten zakken van een kist in een graf, deel uitmaken van de afscheidsceremonie. Nabestaanden en aanwezigen van de uitvaartplechtigheid mogen, indien gewenst, hierbij aanwezig zijn. De overledene gewikkeld in een lijkwade mag niet herkenbaar zijn voor het ovenpersoneel.

rouw