Krijg je te maken met een crematie van een familielid? Dan wordt de as na een maand vrijgegeven. Deze periode is bedoeld voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek én om de nabestaanden de gelegenheid te geven na te denken over de asbestemming. Hierbij kan gekozen worden uit een aantal verschillende mogelijkheden. Asbestemmingen zijn bij wet bepaald en lichten we in dit artikel verder toe. Welke asbestemming er gekozen wordt na een crematie hangt af van de overledene en de nabestaanden.
Asbestemming volgens de wet
Na een crematie krijgen de nabestaanden een maand de tijd om een bestemming te kiezen voor de as. In sommige gevallen heeft de overledene zelf al een voorkeur aangegeven, maar dit is lang niet altijd het geval. Volgens de wetgeving mag je het volgende doen met de as:
- As in een urn: Een urn is een van de meest gekozen objecten om de as in te bewaren. De urn kun je bestellen bij het uitvaartcentrum waar de crematie heeft plaatsgevonden of via de uitvaartonderneming die de crematie heeft georganiseerd. Urnen zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en vormen, waarbij je ook een keuze maakt uit verschillende materiaalsoorten zoals keramiek, hout of metaal bijvoorbeeld. Je kunt de urn begraven op een begraafplaats of je kunt de urn bijzetten in een columbarium. Mee naar huis nemen mag uiteraard ook. Op die manier blijft je dierbare altijd een beetje dichtbij.
- As uitstrooien op land: Wanneer je de voorkeur geeft aan het uitstrooien van de as, mag je de as verstrooien op een begraafplaats. De begraafplaats heeft daarvoor een speciaal aangewezen plek. Zomaar de as verstrooien op een openbare locatie mag niet zonder toestemming.
- As uitstrooien op zee: Ook as verstrooien op zee is toegestaan, mits dit een zee is die grenst aan het grondgebied van België. Voor België mag dit dus alleen in de Noordzee.
- As in het buitenland: Natuurlijk mag de as ook worden meegenomen naar een ander land om daar een asbestemming te krijgen. Informeer dan wel eventjes bij de lokale overheid, wat wel en niet is toegestaan.
Wil je afwijken van deze opties en kies je liever zelf een bestemming elders dan op een begraafplaats, de Noordzee of bij je thuis? Dan kun je hier schriftelijk toestemming voor vragen bij de gemeente. Dit verzoek moet worden ingediend nog voordat de crematie plaatsvindt. Het is ook mogelijk dat de overledene al in een testament de asbestemming heeft vastgelegd en toestemming heeft gevraagd bij de betreffende gemeente.
Bijzondere asbestemmingen
Naast een urn zijn er ook andere vormen waar je as in kunt bewaren. Zo zijn er bijvoorbeeld bijzondere sieraden beschikbaar voor de asbestemming. Deze sieraden worden veelal met de hand vervaardigd. Ook de as laten verwerken in een tatoeage, een schilderij of fotolijst behoort tot de mogelijkheden. Wil je het groter aanpakken? Dan kun je de as ook laten verwerken in een mooi beeld of zelfs in een boom die uit de as groeit.
Waar je voorkeur ook naar uitgaat, neem vooral rustig de tijd om een mooie, passende, bestemming uit te kiezen. Het uitvaartcentrum in de buurt kan je helpen bij het maken van je keuze en de verschillende opties met je doornemen. Via de listings op deze website, vind je het dichtstbijzijnde uitvaartcentrum.