Wat mag mee in de kist bij een crematie?

23 december 2024 · door Tara

Voor de Egyptenaren was het volkomen normaal om hun overleden farao’s te begraven met allerlei gebruiksvoorwerpen, huisdieren en waardevolle spullen. Nog steeds zijn er culturen waarbij er spullen worden meegegeven aan de overledene. Wil jij ook iets dierbaars in de kist stoppen na een overlijden? Dan is het wel belangrijk om te weten of dit wel is toegestaan. Wat mag er mee in de kist bij een crematie? We bekijken het in deze blog.

Iets meenemen in de kist bij andere culturen

Het is duidelijk dat een grafkist bedoeld is om een lichaam in te begraven. Maar in veel culturen is het gebruikelijk ook eten, persoonlijke bezittingen of kruiden in de kist te leggen. Zo krijgt bij een Chinese uitvaart, de overledene een hapje rijst in de mond. In de Cariben, mag iedereen die dat wil, iets in de kist achterlaten. Dit loopt uiteen van flessen drank tot foto’s en afscheidsbrieven bijvoorbeeld en in India, krijgen overledenen rozenblaadjes mee in de kist. In Vlaanderen kennen we deze gebruiken niet, maar dat neemt niet weg dat we soms ook best graag iets mee willen geven wanneer een dierbare komt te overlijden.

Wat mag mee in de kist bij een crematie?

Bij een crematie wordt een lichaam samen met de kist verbrand in een crematieoven. Dit gebeurt bij een temperatuur van rond de 1100 graden. Bij elke verbranding komen rookgassen vrij. Deze gassen bevatten dioxines, stikstoffen, zwavel en kwik. Al deze stoffen zijn schadelijk voor de omgeving en het milieu. Om de schadelijke stoffen zoveel mogelijk te beperken, heeft de Vlaamse regering bepaalde voorwaarden opgelegd aan de doodskist:

  • Materiaal: Een doodskist mag enkel uit natuurlijk materiaal bestaan. Gebruikte lak- en lijmsoorten moeten biologisch afbreekbaar zijn.
  • Bekleding: De bekleding van een kist mag geen kunststoffen bevatten en enkel uit natuurlijke en afbreekbare materialen bestaan.
  • Versiering: Ook de versieringen van de kist en handvatten, moeten afbreekbaar zijn. Zijn ze dit niet? Dan moeten ze van buitenaf verwijderbaar zijn en verwijderd worden voorafgaand aan de verbranding.

Wanneer je dit leest, begrijp je dat de kleding van de overledene bij een crematie ook uit natuurlijke materialen moet bestaan. Dus liever geen nylon of polyester, maar wol, linnen en katoen. Ook elektronica met batterijen, glazen voorwerpen, leer, kunststof en metaal, mogen niet mee in de kist. Wat mag je dan wel meenemen om in de kist te stoppen bij een crematie? Een mooie foto zonder lijstje, een tekening of afscheidsbrief en bloemen bijvoorbeeld, mogen allemaal wel. Zolang het maar vergaat in de natuur, is het bijna altijd toegestaan.

Wat verbrandt er niet bij een crematie?

De regels van de regering dienen niet alleen om het milieu te sparen, maar ook om de verbrandingsoven te beschermen. Zo kunnen batterijen ontploffen en de oven beschadigen. Door metalen objecten in de kist te stoppen, verleng je het verbrandingsproces, waardoor de oven langer moet branden. Een gemiddelde crematie van een menselijk lichaam duurt zo’n 75 tot 90 minuten. Wat overblijft is as en witte stukjes bot die niet helemaal verbranden. Die as gaat door de cremulator, waardoor de botresten ook vermalen worden tot poeder. Overgebleven edelmetalen worden verwijderd met een magneet.

Wil je ook iets meegeven in de kist? Vraag dan eventjes na bij het crematorium of dit is toegestaan. Je vindt het dichtstbijzijnde crematorium in de buurt door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

crematie