Wat kost een grafsteen graveren?

05 augustus 2024 · door Tara

Ga je na een overlijden een grafsteen uitzoeken? Dan krijg je met veel verschillende opties te maken. Je kiest uit een breed aanbod aan materialen, vormen en lettertypes voor de grafsteen tekst. De graveermethode die vervolgens gebruikt wordt om de tekst te graveren, is afhankelijk van het materiaal. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: “Wat kost een grafsteen graveren?”

Hoe werkt graveren van een grafsteen?

Wanneer een grafsteen wordt gegraveerd, wordt de gekozen tekst in de steen gestraald. Dit gebeurt door middel van zandstralen, lasergraveren of frezen:

  • Zandstralen: Met zandstralen worden de letters enkele millimeters diep uit de steen geslepen. Hierna wordt de tekst opgevuld met verf of bladgoud. Omdat regen, sneeuw, vorst, hagel en zon de letters aantasten, moet na verloop van tijd de verf of het bladgoud opnieuw worden bijgewerkt. Zandstralen kan worden toegepast op verschillende materiaalsoorten zoals steen en glas.
  • Lasergraveren: Met lasergraveren wordt de tekst in de grafsteen ingebrand door de laserstraal, waardoor de tekst een andere kleur krijgt dan de steen. Lasergraveren is een slijtvaste methode en kan toegepast worden op verschillende materiaalsoorten.
  • Frezen: Bij het frezen worden de letters met een freesmachine uit de steen gefreesd. Dit gebeurt machinaal, maar door de speciale V-groef, ziet het eruit alsof de tekst met de hand gebeiteld is. Ook de freesmachine kun je gebruiken op diverse materiaalsoorten zoals natuursteen, rvs en kunststof.

Het met de hand in de steen beitelen komt ook nog sporadisch voor, maar dit oude ambacht is helaas volledig vervangen door snel machinewerk.

Wat kost een grafsteen graveren?

Naast het laten graveren van de naam, geboortedatum, sterfdag en een bijzondere tekst, kun je nog veel meer op een grafsteen laten afbeelden. Zo kun je een foto op een grafsteen laten graveren bijvoorbeeld, maar ook een grafsteen met een tekening is mogelijk. Heb je eenmaal besloten wat je op de grafsteen wilt laten graveren, dan kan de prijs flink verschillen. Dit hangt af van de volgende factoren:

  • Aantal letters: Bij sommige aanbieders is een gezandstraalde tekst volledig inbegrepen bij de grafsteen. Er zijn ook bedrijven die een prijs per letter hanteren van bijvoorbeeld € 4,- per letter voor het zandstralen op een glad oppervlak en € 8,- per letter voor graveren op een ruw oppervlak. De prijs voor ambachtelijk gehakte letters varieert van € 12,50 per letter tot € 22,50 per letter.
  • Bladgoud: Kies je voor een invulling van de letters met bladgoud? Dan kun je rekenen op extra kosten van € 20,- per letter.
  • Afbeeldingen: Voor het laseren, frezen of graveren van foto’s en tekeningen worden extra kosten in rekening gebracht. De prijs is afhankelijk van het materiaal. Zo betaal je voor een foto op een aluminium plaquette rond de € 39,-, terwijl het graveren van een foto op steen al snel rond de €225,- kost.

Andere bijkomende kosten die de prijs kunnen verhogen zijn transportkosten wanneer een steen moet worden opgehaald vanaf een begraafplaats en weer moet worden teruggeplaatst. Zoals je ziet, is er dus geen vast bedrag te noemen voor het graveren van een grafsteen. Het valt dan ook aan te bevelen bij verschillende aanbieders te informeren naar de prijs. Je vindt een begrafenisondernemer in de buurt, via de listings op de startpagina van deze website.

Grafsteen