Wat kost een crematie in besloten kring?

27 augustus 2024 · door Tara

Steeds meer Belgen kiezen voor een crematie. Inmiddels ligt dat aantal zelfs op 4 op de 5 crematies na een overlijden. In 2023 kwam dit neer op 75.527 crematies verdeeld over de 21 crematoria in België. Voorafgaand en na de crematie, kun je ervoor kiezen om veel mensen uit te nodigen, of om het juist klein te houden. Wat kost een crematie in besloten kring ongeveer? We bekijken de gemiddelde kosten voor een crematie in deze blog.

Wat kost een crematie in België?

De kosten voor een crematie lopen erg uiteen. Dit heeft niet alleen te maken met het aantal genodigden, maar ook met andere keuzes die je maakt. Afhankelijk van het materiaal, verschillen de prijzen van de kist bijvoorbeeld. Ook het soort urn en de asbestemming beïnvloeden de prijs, net als de invulling die er gegeven wordt aan de afscheidsceremonie. Daarnaast verschillen de prijzen voor de verbranding per crematorium en hanteren begrafenisondernemers verschillende prijzen voor het vervoer en het opbaren. 

Wat kost een crematie in besloten kring?

De kostprijs voor een crematie omvat altijd een aantal standaardkosten die niet gebonden zijn aan de grootte van de groep mensen waarmee je afscheid neemt van de overledene. Dat zijn de volgende kosten:

  • Aangifte: Na een natuurlijk overlijden moet er eerst een overlijdensattest worden opgesteld door een arts. Hierna wordt er aangifte gedaan, bij de dienst burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is overleden, en moet er een aanvraag tot crematie worden ingediend. Van de ambtenaar van de burgerlijke stand ontvang je een akte van overlijden. Voor een crematie is een tweede verslag nodig, gemaakt door een arts die aangesteld is door het gemeentebestuur. De kosten van deze formaliteiten zijn in de meeste gemeenten gratis en vaak kan dit online.
  • Opbaring: De gemeente bepaalt hoeveel tijd er mag zitten tussen het overlijden en de crematie. Als familie mag je zelf het lichaam wassen, aankleden en thuis opbaren. Wil je het lichaam een aantal dagen thuis opbaren? Dan kun je hier een speciale bedkoeling voor huren voor 55 euro per dag (exclusief bezorgkosten en borg). Je kunt ook kiezen voor thanatopraxie; een milde vorm van balseming. De kosten hiervoor bedragen tussen de 500 euro en 750 euro.
  • Transport: Overledenen binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië, mogen enkel in een kist vervoerd worden. Binnen het Vlaams gewest is dit niet verplicht. De kosten voor het transport in een lijkwagen bedragen gemiddeld 250 euro.
  • Crematie: De prijs voor de verbranding wordt bepaald door het crematorium. Gemiddeld ligt dit bedrag tussen de 500 euro en 650 euro per crematie.

Stel dat je de overledene 5 dagen opbaart met gebruikmaking van bedkoeling en het transport verzorgt in een goedkope kist van rond de 400 euro. Dan ben je voor een zelfgeorganiseerde crematie rond de 1575 euro kwijt. Hier komen dan nog de kosten voor eventuele rouwboeketten, drukwerk en catering bij. Dus of je nu kiest voor een crematie in besloten kring of grote groepen mensen toelaat, de kosten bedragen minimaal rond de 1600 euro. De kosten die je maakt voor de crematie zijn na afloop aftrekbaar voor de erfbelasting.

Zoals je leest komt er een hoop administratie en geregel kijken bij een crematie. Laat je dit liever aan een professional over? Schakel dan een begrafenisondernemer in en laat die al het regelwerk van je overnemen. Je vindt een begrafenisondernemer in de buurt, door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

crematie