Wat is resomeren?

16 juli 2024 · door Tara

Tegenwoordig zijn er verschillende bestemmingen voor een lichaam na een overlijden. Zo kun je je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, kiezen voor crematie of begraven. Een nieuwe uitvaartmethode is het resomeren van een lichaam. Resomeren is in België momenteel nog niet toegestaan, maar in de toekomst wellicht wel. In deze blog vertellen we meer over deze methode.

Wat is resomeren?

Resomeren is een techniek waarbij je lichaam wordt ontbonden met behulp van water en kaliumhydroxide. De naam is afgeleid van het Griekse “Resoma”, wat staat voor wedergeboorte. Een andere benaming voor dit proces is alkalische hydrolyse, watercrematie of biocrematie. De techniek werd al in 1888 ontwikkeld, maar pas in 2005 toegepast voor het oplossen van lichamen (die aan de wetenschap gedoneerd werden) in de Mayo Clinic. In 2007 begon de Schot Sandy Sullivan met de productie van resomator machines. Sindsdien is deze techniek toegestaan in enkele delen van Australië, Canada, Mexico en 25 Amerikaanse staten.

Hoe werkt resomeren?

Voorafgaand aan het resomeren, vindt er eerst een uitvaartplechtigheid plaats, net zoals bij een begrafenis of crematie. Het lichaam van de overledene wordt hierna, zonder kist, in de resomator geplaatst. In plaats van vuur, wordt het lichaam vervolgens omringd door een mix van water met een temperatuur van 180 graden Celsius en kaliumhydroxide. Hierdoor wordt het lichaam ontbonden en blijven de botten over. De botten worden vermalen tot een wit poeder, dat in de urn mee naar huis kan. Hoe lang duurt resomeren? Het totale proces neemt 3 tot 4 uur in beslag.

De voordelen van resomeren

Ook binnen de uitvaartbranche wordt gekeken naar duurzame manieren van uitvaartverzorging. Zo zijn er al natuurbegraafplaatsen ontwikkeld en wordt er gezocht naar milieuvriendelijke oplossingen voor cremeren door bijvoorbeeld elektrisch te cremeren met groene stroom. Resomeren brengt een aantal voordelen met zich mee die aansluiten bij de wens om de ecologische voetafdruk te verkleinen:

  • Milieu impact: Omdat er geen gas wordt gebruikt voor het verwerken van het lichaam, heeft resomeren de laagste impact op het milieu. Daarnaast wordt er geen COâ‚‚ uitgestoten en is er geen effect op minerale- en watervoorraden of fossiele grondstoffen.
  • Water: het gebruikte water tijdens het resomeren wordt na afloop gezuiverd en kan weer terug de natuur in, zonder de aarde te vervuilen.
  • Ruimte: Met resomeren wordt het stoffelijk overschot niet begraven, waardoor er geen kostbare grond in beslag wordt genomen.

Het TNO, de Nederlandse organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek, deed in 2011 al onderzoek naar resomeren en kwam hiermee tot de conclusie dat zowel cryomeren als resomeren de meest duurzame oplossingen zijn. Begraven belast het milieu het zwaarst en cremeren zit qua milieubelasting tussen begraven en resomeren in.

Wat kost resomeren?

Resomeren brengt uiteraard kosten met zich mee. De exacte kosten voor resomeren kunnen echter nog niet benoemd worden, omdat dit proces in België nog niet wordt toegepast. De verwachting is, dat het gebruik van de resomator dezelfde kosten met zich meebrengt als de keuze om te cremeren. Wil je meer informatie over dit proces? Ga dan eens in gesprek met een uitvaartondernemer in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde uitvaart professional, via de listings op de startpagina van deze website.

overlijden regelen