Wat is een alternatief voor een grafsteen?

18 juni 2024 · door Tara

Bij een graf hoort ook een gedenkteken. Meestal wordt er gekozen voor de klassieke staande grafsteen, of een liggende grafzerk, gemaakt van natuursteen zoals marmer of graniet. Maar niet iedereen geeft de voorkeur aan een traditioneel grafmonument. In dat geval zijn er genoeg andere opties om een keuze uit te maken. In deze blog vertellen we je welk alternatief je kunt gebruiken voor een grafsteen.

Waarom iets anders dan een grafsteen?

Er zijn verschillende redenen waarom nabestaanden kiezen voor een alternatief gedenkmonument op een graf. Een traditionele grafsteen kan bijvoorbeeld niet aansluiten bij de persoonlijkheid van de overledene, of er wordt gekozen voor een meer duurzaam alternatief. Het delven van natuursteen is namelijk zwaar belastend voor het milieu en vindt voornamelijk plaats in lagelonenlanden. Wanneer een graf geruimd wordt, wordt de kostbare steen vermalen tot puin en blijft er dus niets meer van over.

Wat is een goed alternatief voor een grafsteen?

Wil je iets anders dan een reguliere grafzerk, dan ben je wel aan regels gebonden. De gemeente bepaalt namelijk zelf welke maximale afmetingen er gehanteerd mogen worden en welke materialen zijn toegestaan. Informeer dus altijd eerst goed bij de betreffende gemeente of jouw alternatieve grafsteen wel is toegestaan. Verschillende alternatieven voor een grafsteen waar je uit kunt kiezen zijn bijvoorbeeld:

  • Een beeld op een sokkel: Een bronzen beeld op een sokkel is een goede optie als staand grafmonument. Op de sokkel zelf kan eventueel een plaquette worden geplaatst met een tekst. Er zijn zowel abstracte, moderne, beelden als figuratieve beelden met bijvoorbeeld dieren of mensen verkrijgbaar. Voor de sokkel kan gekozen worden uit verschillende soorten steen.
  • Een zwerfkei: Door te kiezen voor een zwerfkei, maak je gebruik van steen dat in de ijstijd door gletsjers is meegevoerd naar een andere plek in Europa. De gebruikte zwerfkeien worden voornamelijk in rivierbeddingen gevonden en geïmporteerd uit Scandinavische landen. Je koopt dus een stukje puur natuur. Het is mogelijk om grafbeeldjes en gedenkplaatjes te laten aanbrengen op de kei.
  • Een grafplank: Afkomstig van restmateriaal uit een houtzagerij, maakt kunstenares Bernadette de Bougainville grafplanken. De gewenste tekst brandt zij in de plank door de zon op een vergrootglas te laten schijnen. Elke plank is uniek van vorm en biologisch afbreekbaar.
  • Een boom: Door een boom op bijvoorbeeld een struik te planten op een graf, ontstaat er een natuurlijke gedenkplaats, die opgaat in de omringende natuur. Overleg wel van tevoren met de begraafplaats welke boomsoorten of struiken toegestaan zijn.
  • Versteend hout: Versteend hout wordt ook wel fossiel hout genoemd en wordt gevormd door bomen die miljoenen jaren onder de grond bedekt zijn geweest door modder en sediment. Hierdoor ontstaat een natuurlijk proces dat de boom aantast door mineralen. Op de schijf hout kan een gedenkplaatje gemonteerd worden.

Wil je meer voorbeelden of ideeën voor een alternatieve grafsteen? Ga dan eens in gesprek met een begrafenisondernemer uit de buurt. De expert kan je ook meer vertellen over wat er wel, en niet is toegestaan. Je vindt de dichtstbijzijnde via de listings op deze website.

Begrafenis