Nadat iemand begraven is, wordt op de laatste rustplaats van de overledene uiteindelijk ook een definitieve grafbedekking geplaatst. In het geval van een crematie, geldt dit overigens alleen wanneer de as in een urnentuin wordt geplaatst. Een grafbedekking kan uit verschillende materialen en vormen bestaan. Wil je meer weten over de verschillende soorten grafbedekking? Je leest er alles over in deze blog.
Wat is de grafbedekking?
Wanneer je over een begraafplaats of in een urnentuin loopt, zie je veel verschillende staande grafstenen en grafmonumenten. Maar ook het liggende deel van een graf wordt bedekt. Dit liggende gedeelte van een graf of urn, dat bedekt is, noem je een grafbedekking. Een grafbedekking wordt na een begrafenis binnen 6 maanden geplaatst. Dit duurt een aantal maanden, omdat de grafbedekking uniek is en per graf apart ingericht wordt. Daarnaast bepaalt de gemeente de minimale wachttijd voordat de grafbedekking geplaatst mag worden. Die wachttijd verschilt in Vlaanderen per gemeente en begraafplaats.
Verschillende soorten grafbedekking
Een graf wil je zo persoonlijk mogelijk maken. Het is immers een gedenkplaats voor de overledene. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel keuze, zodat je altijd wel iets toepasselijks kunt vinden om het graf van je dierbare zo mooi mogelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit de volgende soorten grafbedekking:
- Tijdelijke grafbedekking: Tijdens de wachttijd op de definitieve grafbedekking is het graf anoniem. Om de wachttijd te overbruggen en het graf alsnog persoonlijk te maken, kun je een tijdelijke grafbedekking uitzoeken zoals een boomschijf, een canvas grafdoek of een paaltje met naambordje bijvoorbeeld.
- Afdekplaat: Een afdekplaat op een graf is een liggende steen die het hele graf bedekt, zonder tekst. De afdekplaat wordt gecombineerd met een staande grafzerk, waarin wel een inscriptie komt. Door een afdekplaat op het graf te plaatsen, heb je er weinig onderhoud aan en hoeft het enkel te worden schoongemaakt. Er zijn ook afdekplaten die een uitsparing bevatten waarin steentjes of planten kunnen worden geplaatst.
- Grafbedekking met planten: Een grafbedekking met bloemen en planten, noem je ook wel een graftuin. Hierbij wordt het liggende deel van het graf ingericht als “tuin”. Ook een graftuin wordt gecombineerd met een grafzerk, standbeeld of ander staand grafmonument.
- Grafbedekking met steentjes: In plaats van een stenen grafplaat of graftuin, kun je het liggende deel van het graf ook bedekken met sierstenen, keien, siergrind, of een combinatie van verschillende steensoorten.
Wil je grafbedekking gebruiken? Hou er dan wel rekening mee dat dit aan regels gebonden is. Zo bepaalt de gemeente bijvoorbeeld de maximale afmeting van de bedekking en kunnen de begraafplaats of de urnentuin zelf ook nog voorwaarden hebben voor de materiaalsoorten die je mag gebruiken voor de grafbedekking. Een lokale begrafenisondernemer is goed op de hoogte van de verschillende regels en kan je hierover informeren.
Wil je specifieke informatie over de verschillende soorten en mogelijkheden voor een toepasselijke grafbedekking? Ga dan eens in gesprek met een begrafenisonderneming in de buurt. Die vind je door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.