We leven momenteel in een tijd die behoorlijk wat beperkingen met zich meebrengt. Dankzij het coronavirus zijn activiteiten in groepsverband gelimiteerd tot maximaal 2 volwassenen. Daar komt bij dat de overheid ons vraagt zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook reizen vanuit het buitenland naar Nederland, is voor veel mensen niet mogelijk. Maar de wereld staat niet stil en uitvaartdiensten gaan gewoon door. Hoe zorgt u ervoor dat nabestaanden toch aanwezig kunnen zijn om afscheid te nemen? Een online begrafenis biedt uitkomst. In dit artikel leggen we uit waarom een online uitvaartdienst, juist nu, kan helpen.
Wat is een online begrafenis of crematie?
Een online begrafenis of crematie volgt u “live” vanaf een andere locatie. De uitvaart wordt via internet uitgezonden met een livestream. U bekijkt de afscheidsceremonie op uw computer, mobiele telefoon of ander apparaat met internetverbinding. U ontvangt van tevoren de link naar de website waarop u inlogt. Soms krijgt u ook een wachtwoord. Zo kunt u alsnog afscheid nemen van de overledene, vanaf elke plek ter wereld. De begrafenis of crematie die online te volgen is, is alleen toegankelijk voor mensen met een uitnodigingslink.
De online uitvaart als oplossing voor verplichte coronamaatregelen
Dankzij het coronavirus moet ook elke uitvaart aan diverse, extra, voorwaarden voldoen. Op de website van het RIVM kunt u hier alles over teruglezen. We zetten een aantal voorwaarden op een rij:
- Er mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn tijdens de uitvaart.
- Daarbij moeten er vaste zitplaatsen zijn.
- Ook tijdens een uitvaart dient de 1,5 meter afstand bewaakt te worden.
- In de foyer moet iedereen een mondkapje dragen
- Elke bezoeker moet zijn adresgegevens achterlaten.
- Bij binnenkomst is een gezondheidscheck verplicht.
Voor uzelf en voor de nabestaanden betekent dit nog meer om over na te denken tijdens het afscheid nemen. Niet elke genodigde voelt zich prettig bij de verplichte gezondheidscheck en het achterlaten van contactgegevens. Het bijwonen van de begrafenis via internet zorgt ervoor dat toch iedereen afscheid kan nemen. Dankzij de livestream, kan dit vanaf elke locatie.
Voor- en nadelen online afscheid nemen
Volgens de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen, de BGNU, maken steeds meer mensen gebruik van een online crematie of begrafenis. Logisch. Een uitvaart online bekijken is niet alleen prettig voor mensen die in het buitenland wonen. Het bijwonen van een uitvaart via internet, biedt ook meer veiligheid in deze coronatijd. Daarnaast kunnen de livestreams vaak opgenomen worden. Zo kan de uitvaart op een later moment nog eens rustig, opnieuw, bekeken worden. Ook bestaat de mogelijkheid om een speech op afstand te houden.
Met een online begrafenis wordt er gefilmd. Niet iedereen vindt dit prettig. Er zal van tevoren dan ook toestemming gevraagd moeten worden. Veel uitvaartondernemingen zullen een extra bedrag in rekening brengen voor de livestream. Dit kan de uitvaartkosten verhogen. Wanneer de begrafenis via internet door een grote groep wordt bijgewoond, kan dit de kwaliteit van de uitzending verslechteren. Uiteindelijk is een online begrafenis een extra manier om persoonlijk afscheid te kunnen nemen. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen bepaalt u natuurlijk zelf.