Bij het organiseren van een uitvaart komt een hoop kijken. De uitvaartonderneming biedt, als deskundige, hulp bij de organisatie. Afhankelijk van het land, de geloofsovertuiging en de cultuur, ziet elke uitvaart er weer anders uit. In dit artikel kijken we wat er allemaal moet gebeuren om een Islamitische uitvaart te regelen.
Een Islamitische uitvaart regelen
Volgens de koran moeten moslims begraven worden op de locatie waar men overlijdt. Ondanks het feit dat veel moslims gerepatrieerd worden naar hun geboorteplaats voor de begrafenis, willen steeds meer “2e generatie moslims” begraven worden in het land van overlijden. Voorafgaand aan de uitvaart, worden er een aantal rituelen uitgevoerd:
- Rituele wassing: De overledene wordt 3 keer gewassen door familie en vrienden. Mannen worden door mannen gewassen en vrouwen door vrouwen. Aan het water worden geuren toegevoegd als kamfer, rozenolie en lotusblad.
- De Kafan: Na de wassing wordt het lichaam in een doodskleed gewikkeld, genaamd de kafan. Dit zijn witte doeken, van ongebleekt katoen, die om het lichaam gewikkeld worden en daarna worden dichtgeknoopt.
- Djanazah gebed: Wanneer het lichaam is overgebracht naar de moskee, volgt het Djanazah gebed, of dodengebed. Dit gebed wordt door een Imam voorgedragen of een naast familielid. Dit kan ook plaatsvinden in het uitvaartcentrum waar de rituele wassing heeft plaatsgevonden.
Binnen de islam dient een overledene het liefst binnen 24 uur begraven te worden. In Nederland en België is dit, bij wet, verboden. Er kan wel een ontheffing worden aangevraagd bij de burgemeester en officier van justitie. Het lichaam wordt zonder kist begraven richting Mekka en bij een islamitische begrafenis worden meestal geen bloemen op het graf gelegd. Volgens de Islam krijgt het graf een sobere grafsteen zodat er geen verschil is tussen de graven en herkomst van de overledenen. Tegenwoordig wordt hier steeds vaker van afgeweken en maken nabestaanden gebruik van speciale islamitische grafstenen.
Een speciale Islamitische begraafplaats
Bij een sterfgeval begint de overledene, volgens de koran, aan een nieuw leven in het hiernamaals. Hierdoor is het eeuwige grafrecht voor moslims van groot belang. In Nederland en België kennen we geen eeuwig grafrecht, waardoor nog steeds veel moslims kiezen voor repatriëring. Op een speciale Islamitische begraafplaats is het eeuwige grafrecht wel van toepassing. Zowel in Nederland als in België ontstaan mondjesmaat meer begraafplaatsen met plekken voor een eeuwigdurend grafrecht. Helaas zijn er nog onvoldoende plekken waar de eeuwige grafrust wordt verwezenlijkt. In Nederland maakt de Stichting Islamitisch Begrafeniswezen zich gelukkig hard voor de realisatie van meer islamitische begraafplaatsen.
Welke uitvaartverzekering kiest u?
Wanneer u kiest voor een islamitische uitvaartverzekering, kunt u last-minute besluiten gerepatrieerd te worden naar uw geboorteland of in het land van overlijden begraven te worden. Ook kan de uitvaartverzekeraar u helpen bij het vinden van bijvoorbeeld een wasgroep voor de rituele wassing. Daarnaast kunt u kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering, waarbij er na overlijden een geldbedrag wordt uitgekeerd. Dit bedrag kunt u zelf vrij besteden aan de uitvaart. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een islamitische uitvaart? Informeer bij een uitvaartondernemer in de buurt die u kunt vinden via de listings op deze website.