We denken er niet vaak over na, maar toch is het belangrijk om stil te staan bij het doneren van organen nadat we overlijden. Met orgaandonatie redt u levens. In België stonden aan het begin van 2023, 1504 patiënten met een levensbedreigende aandoening op de wachtlijst voor orgaandonatie. In dit artikel vertellen we u alles over het doneren van uw organen na overlijden.
Orgaandonatie; hoe gaat dat?
In België is elke meerderjarige inwoner automatisch orgaandonor. Dankzij deze wetgeving, beschikt België over 30 orgaandonoren per miljoen inwoners. Dat is bijna twee keer zoveel dan de omliggende landen. Wilt u na uw overlijden geen organen doneren? Dan kunt u zich hiertegen verzetten. U verzet uzelf tegen één, of alle, van de volgende 4 donatie mogelijkheden:
- Orgaandonatie voor transplantatie: Welke organen kunt u doneren na het overlijden? Organen bestemd voor transplantatie zijn de lever, de nieren, de longen, het hart, de alvleesklier en de dunne darm. Na orgaandonatie bekijken de artsen welke organen geschikt zijn om te gebruiken. Het is dus niet gezegd dat al uw organen bruikbaar zijn.
- Donatie van ander lichaamsmateriaal: Hierbij kunt u denken aan de huid, uw hoornvlies, de slagaders, de hartkleppen, uw pezen of kraakbeen. Deze delen van uw lichaam kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor een huidtransplantatie bij ernstige brandwonden.
- Donatie voor geneesmiddelen: Er kan ook menselijk weefsel of menselijke organen worden gebruikt voor de productie van innovatieve geneesmiddelen.
- Donatie voor wetenschappelijk onderzoek: Dit gebeurt vooral bij zieke organen, die vervolgens wetenschappelijk bestudeerd kunnen worden. Hiermee levert u een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.
Het verzet kunt u doorgeven aan uw familie en vrienden, maar ook door een verklaring te registreren via mijngezondheid.be. Laat u de registratie liever aan iemand anders over? Vraag dan uw behandelend arts of het gemeentekantoor, uw verzet te registreren. Orgaandonatie is dus iets anders dan uw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap.
Orgaandonatie en afscheid nemen
Overledenen die organen doneren na het overlijden, ontvangen wel een crematie of begrafenis. Er vindt dus geen anonieme crematie plaats, net als bij het ter beschikking stellen van uw lichaam aan de wetenschap. Nabestaanden krijgen alle rust en ruimte om afscheid te nemen. Bovendien zorgen de artsen ervoor dat uw lichaam altijd toonbaar blijft voor een opbaring. Het verwijderen van organen en weefsel, gebeurt met de uiterste precisie en deskundigheid. Het doneren gebeurt wel anoniem, zowel de ontvanger, als de nabestaanden, weten niet wie de donor of de ontvanger is.
Orgaandonatie en argumenten
Het grootste argument om uw organen te doneren is natuurlijk het redden van mensenlevens. Hoewel we in België meer donoren hebben dan in andere landen, blijven er nog altijd honderden mensen op de wachtlijst staan voor een orgaandonor. Voor hen komt hulp niet, of te laat. Daarnaast helpt u de medische wetenschap met het ontwikkelen en ontdekken van nieuwe medicijnen en behandelmethoden. Aan het afscheid, uw begrafenis of crematie verandert verder helemaal niets.
Bent u benieuwd naar ervaringen van medewerkers bij het uitvaartcentrum die te maken hebben gehad met een overleden orgaandonor? Neem dan eens contact op met een uitvaartcentrum in de buurt en ga het gesprek aan. U vindt het dichtstbijzijnde uitvaartcentrum via de listings op deze website.