Na een overlijden is het voor de nabestaanden fijn om in alle rust afscheid te kunnen nemen van de overledene. Om die reden worden mensen thuis opgebaard, in een rouwcentrum of funerarium. Om het lichaam mooi te houden, wordt er gebruikgemaakt van een koelplaat. Maar je kunt een lichaam ook laten balsemen na een overlijden. Hoe lang blijft een gebalsemd lichaam goed? In dit artikel gaan we daar dieper op in.
Wat is een lichaam balsemen?
Bij balseming denken de meeste mensen direct aan de oude Egyptenaren die hun overledenen mummificeerden. Maar een lichaam balsemen betekent dat er een conserverende vloeistof in het lichaam wordt geïnjecteerd en bloed wordt afgevoerd. De meest gebruikte vloeistof is formaline. Hierdoor kan de overledene langere tijd, soms wel jaren, geconserveerd worden en wordt het ontbindingsproces vertraagd. Door een kleurstof aan de balsemingsvloeistof toe te voegen, behoudt de overledene ook een meer natuurlijke kleur. In België is balseming alleen toegestaan bij universiteiten waar een lichaam aan geschonken is en in uitzonderlijke situaties, zoals een ramp.
Hoe lang blijft een gebalsemd lichaam goed?
Balsemen mag dus niet worden uitgevoerd bij een reguliere begrafenis of crematie. Wat wel mag, is thanatopraxie. Dit is een milde vorm van balseming waarbij een lichaam tot 10 dagen mooi blijft, zonder gekoeld te worden. Waarom zou je thanatopraxie laten uitvoeren?
- Familie uit buitenland: Wanneer nabestaanden uit een ander land, onverwacht, naar België of Nederland moeten reizen, kan dit soms wat langer duren. In zulke gevallen is het fijn wanneer, door thanatopraxie, het lichaam lang genoeg mooi blijft. Hierdoor krijgt iedereen de kans om afscheid te nemen.
- Ongeval: Na een overlijden start het proces van ontbinden. Hierdoor krijgt een lichaam donkere vlekken op het lichaam, de zogenaamde lijkvlekken, en een gelige of witte kleur. Dit betekent dat de nabestaande afscheid nemen van iemand die er niet meer uitziet zoals bij leven. Door thanatopraxie toe te passen, in combinatie met make-up, ziet de overledene er veel natuurlijker uit. Vooral bij een ongeval kunnen eventuele beschadigingen aan het gelaat mooier worden weggewerkt.
Andere voordelen van deze manier van balsemen zijn dat de wangen minder invallen, wat ook bijdraagt aan een natuurlijk uiterlijk. Daarnaast neemt het lichaam de omgevingstemperatuur aan, waardoor de overledene niet meer koud aanvoelt bij aanraking.
Wat kost een lichaam balsemen?
Thanatopraxie wordt uitgevoerd door een thanatopractor. De kosten verschillen per individu en variëren van € 500,- tot € 750,-. Wanneer het helaas niet mogelijk is om via thanatopraxie het gelaat weer herkenbaar te maken, zal een thanatopractor dit overleggen met de nabestaanden. De thanatopractor zal de behandeling uitvoeren in het uitvaartcentrum. Dit betekent dat bij een thuisopbaring, de overledene voor enkele uren het huis verlaat. Via het uitvaartcentrum of het Belgische Instituut voor Thanatopraxie kan meer informatie ingewonnen worden.
Wil je weten of het uitvaartcentrum bij jou in de buurt ook samenwerkt met een thanatopractor? Vraag dit dan eventjes na. Je vindt de dichtstbijzijnde uitvaart professional via de listings op de startpagina van deze website.