In 2024 kwamen in Vlaanderen 112.100 mensen te overlijden. De kans is dus groot dat er bij jou in je directe of indirecte omgeving ook iemand overleden is. Dit definitieve afscheid is zwaar en moet een plek krijgen bij de nabestaanden. Krijg je te maken met een overlijden en wil je weten hoe je iemand kunt troosten bij rouw? Lees er dan meer over in deze blog.
Wat is troosten eigenlijk?
Troosten betekent letterlijk dat je probeert om pijn bij iemand anders te verzachten. Dit kan gaan om fysieke of emotionele pijn. Wanneer je iemand wil troosten bij een overlijden, zul je dit voornamelijk doen door te praten. Maar juist praten over de dood is voor veel mensen een beetje lastig. We weten vaak niet goed wat we moeten zeggen, waardoor het onderwerp juist gemeden wordt. De essentie van troost bieden is de ander het gevoel geven dat hij er niet alleen voor staat. Iemand troosten met woorden tijdens een periode van rouw kan de ander dus juist kracht geven.
Hoe kun je iemand troosten bij rouw?
In onze cultuur is het ongewoon je verdriet te tonen. We leren te rouwen achter gesloten deuren en ons verdriet te verstoppen. Op gesprekken over de dood rust nog een flink taboe. Dat is jammer, want juist door een open gesprek aan te gaan, maak je rouwverwerking dragelijker. Troosten bij rouw kun je bijvoorbeeld op de volgende manieren doen:
- Blijf eerlijk: Zeg dat je niet goed weet wat je moet zeggen, maar dat je er wel wilt zijn. Door oprecht en eerlijk te blijven, maak je al een opening voor een gesprek. De ander weet namelijk vaak ook niet wat ze moeten zeggen.
- Luister: Laat de ander zijn verhaal doen, ook al is dat voor de tiende keer. Reageer niet direct vanuit je eigen ervaring, maar hou het gesprek open, zodat de ander echt zijn ervaring en emoties kan delen.
- Vraag: Vragen hoe het gaat na een overlijden, geeft het gevoel dat je echt meeleeft. Stel vragen zoals: “Wil je praten over je verdriet?” of “Wat doe je nu als je alleen bent?”. Benoem ook gewoon de naam van de overleden persoon en blijf vragen, ook na een jaar of langer. Zo kan de nabestaande zelf aangeven wanneer hij behoefte heeft om te praten.
- Troost: Troostende woorden bij een overlijden steunen de nabestaanden. Kom niet met dooddoeners als: “Dat is een mooie leeftijd”, “Gelukkig hoeft hij/zij geen pijn meer te lijden”, maar laat zien dat je oprecht meevoelt. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat je het zo naar vindt voor de ander, of dat je zou willen dat je meer kon doen om de pijn te verzachten.
Uiteindelijk gaat het erom dat er ruimte blijft bestaan om over de overledene en het verdriet te kunnen praten. Voor mensen die juist liever niet praten, kan je aanwezigheid al genoeg zijn, of zelfs praktische hulp. Kook bijvoorbeeld een keer een maaltijd, doe eens boodschappen en stel uit jezelf voor om op de koffie te komen.
Wil je meer tips over troost bieden? Praat er eens over met een professional. Je vindt een specialist in de buurt door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.