Steeds meer mensen willen begraven worden in de natuur. Het idee achter een laatste rustplaats in de natuur; is het milieu zo min mogelijk te belasten. Helaas staat de Vlaamse wetgeving het begraven van een stoffelijk overschot, of uitstrooien van crematie as, nog niet toe in de natuur. Wat wel mag, is gebruikmaken van een speciaal daarvoor aangewezen natuurbegraafplaats in België. In dit artikel vertellen we je meer over deze natuurbegraafplaatsen.
Wat is een natuurbegraafplaats?
Bij een natuurbegraafplaats, wijst de lokale overheid een plek aan waar as van de overledene uitgestrooid mag worden. In sommige gemeenten is het ook toegestaan om een urn te begraven. De locaties zijn altijd openbaar en het Agentschap voor Natuur en Bos heeft toestemming gegeven deze plek te gebruiken als natuurbegraafplaats. Er mogen geen gedenkstenen of rouwkransen worden geplaatst en vazen, of potten, met bloemen en planten zijn ook niet toegestaan. Een boeket bloemen achterlaten zonder verpakking, mag wel. In principe blijft de natuur gewoon zijn gang gaan en zie je met het blote oog niet dat dit een natuurlijke begraafplaats is.
De natuurbegraafplaats in België
Wie op een natuurbegraafplaats begraven wil worden moet zich laten cremeren. Hoe je wordt begraven op een natuurbegraafplaats verschilt per locatie. We zetten een aantal natuurbegraafplaatsen op een rij:
- Natuurbegraafplaats Rekem: In het domeinbos Isaekshoef zijn acht begraafzones ingericht. Totaal kunnen er 250 mensen begraven worden in een biologisch afbreekbare urn. Bij elk van de acht zones staat een houten beeld, waarop nabestaanden een naamplaatje kunnen achterlaten. Het gebied beschikt ook over een ceremoniële afscheidsplek.
- Natuurbegraafplek Rondenbos: De gemeente Beersel besloot een gedeelte van het parkdomein Rondenbos aan te wijzen als natuurlijke rustplaats. In totaal kunnen er 63 mensen worden begraven in een biologisch afbreekbare urn of worden uitgestrooid. Bij de entree bevindt zich een gedenkzuil en bank.
- Natuurbegraafplek Villa Markey: Nadat actrice Yolande Markey haar villa, na haar overlijden, achterliet voor de gemeente Zoersel, werd achter de villa een natuurbegraafplek ingericht. Er is plaats voor 250 as verstrooiingen of begravingen in dit oude dennenbos.
- Begraafplaats Heimolen: In Sint-Niklaas werden in 2011 maar liefst 7250 bomen geplant bij het crematorium. Via wandelpaden worden nabestaanden naar de asweide geleid voor het uitstrooien van de as. Ook in dit bos worden geen gedenkstenen of naamplaatjes geplaatst.
Voor een overzicht van natuurbegraafplaatsen kun je kijken op de website van Natuur en Bos. Ook kun je hier teruglezen hoe je zelf een natuurbegraafplek aanvraagt bij de gemeente. Overigens mag je alleen op een natuurbegraafplaats begraven worden wanneer je hiervoor een schriftelijke wilsbeschikking hebt ondertekend, of op verzoek van de nabestaanden.
Kosten van een natuurbegraafplaats
Het klinkt mooi, je lichaam teruggeven aan de natuur, maar wat kost begraven op een natuurbegraafplaats? Over het algemeen liggen de kosten lager dan bij een reguliere begrafenis en verschillen per gemeente. In Lanaken bijvoorbeeld, betalen ingezetenen € 300,- euro op de Isaekshoef. Kom je van buiten de gemeente? Dan bedragen de kosten € 1200,- euro. Voor de exacte kosten informeer je bij de gemeente.
Wil je meer informatie over natuurbegraafplaatsen? Neem dan eens contact op met een begrafenisondernemer uit je omgeving die je kunt vinden via de listings op deze website.